Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(65)
Forma i typ
Książki
(65)
Poradniki i przewodniki
(32)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(47)
wypożyczone
(13)
nieokreślona
(10)
Placówka
Biblioteka Główna
(60)
Filia nr 1
(9)
Autor
Maciąg Agnieszka (1969- )
(5)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(4)
Bosacka Katarzyna
(3)
Wolański Robert
(3)
Caputa Jola
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Babunashvili Vaho
(1)
Bednarek Justyna (1970- )
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Caputa Grzegorz
(1)
Caputa Jolanta
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Czerwiński Szymon
(1)
Enerlich Katarzyna
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Gniewkowska Alina
(1)
Goretti Maria
(1)
Greenberg Lisa
(1)
Grzesiowski Paweł (1963- )
(1)
Hyży Karolina
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jakubowska Justyna
(1)
Jelonek Anna
(1)
Jeż Agnieszka
(1)
Juszkiewicz Aleksandra
(1)
Jędrzejczyk Joanna
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kaliciński Mirosław
(1)
Kiros Tessa
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kochiashvili Zurab
(1)
Korżawska Stefania (1956- )
(1)
Krzyżanowska Emilia
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Latour Daniel de (1971- )
(1)
Lis Hanna (1970- )
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Marcinkowska Karolina
(1)
Mastalerz Marysia
(1)
Maszkowska Natalia
(1)
Małkowska Monika
(1)
Mielczarek Agnieszka (coaching)
(1)
Misztal Aleksandra
(1)
Moore Jimmy
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Pan Buk
(1)
Panek Edyta
(1)
Pani Bukowa
(1)
Paszkowski Jan
(1)
Pawlik Marek
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Polak Radek
(1)
Polan Andrzej
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Rozenek Małgorzata (1978- )
(1)
Rusin Kinga
(1)
Rusin Sławomir
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Różański Robert
(1)
Sadowska Beata (1974- )
(1)
Sala Felicita (1981- )
(1)
Smith Lindsey
(1)
Strehlow Wighard (1939- )
(1)
Strzelczyk Tomasz
(1)
Targosz Grzegorz
(1)
Touros Michail
(1)
Tołłoczko Justyna
(1)
Ullenka
(1)
Varsimašvili Marina
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Wellman Krzysztof
(1)
Westman Eric C
(1)
Witkowska Magda
(1)
Witorzeńć Sylwia
(1)
Wrona Jan
(1)
Wrona Maja
(1)
Wrona Marcin (1969- )
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zaremba Agata
(1)
Zaremba Marek
(1)
Zaręba Maciej (1985- )
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Łukasik Paweł
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(46)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(37)
Kraj wydania
Polska
(65)
Język
polski
(65)
Odbiorca
Dzieci
(2)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Chorzy
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Temat
Zdrowe odżywianie
(10)
Odżywianie
(7)
Kucharstwo
(6)
Kuchnia wegańska
(5)
Kobieta
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Ciasta
(3)
Dieta bezglutenowa
(3)
Gotowanie
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kulinaria
(3)
Kultura stołu
(3)
Potrawy
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
Zupy
(3)
Życie codzienne
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Dietetyka
(2)
Higiena psychiczna
(2)
Insulinooporność
(2)
Kosmetyka
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie dietą
(2)
Medycyna ludowa
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Babunashvili, Vaho
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroby stawów
(1)
Cukrzycy
(1)
Córki Bożej Miłości
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dziecko
(1)
Dziennikarze
(1)
Enerlich, Katarzyna
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodynie domowe
(1)
Hildegarda (św. ; 1098-1179)
(1)
Jelita
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kasza
(1)
Krytycy sztuki
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura dworska
(1)
Kuna
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Małkowska, Monika
(1)
Menopauza
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Mięso
(1)
Motywacja
(1)
Młodość
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Narkotyki
(1)
Nastolatki
(1)
Nałóg
(1)
Niemowlę
(1)
Obiad
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Okupacja
(1)
Pierogi i pierożki
(1)
Podróże
(1)
Pory roku
(1)
Postacie historyczne
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Pustelnik, Anastazja
(1)
Ryby
(1)
Samopoznanie
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Starzenie się
(1)
Syropy lecznicze
(1)
Sąsiedztwo (socjologia)
(1)
Słodycze
(1)
Trening sportowy
(1)
Ubiór
(1)
Uprawa roślin
(1)
Warzywa
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wojna 1939-1945 r.
(1)
Wrona, Marcin (1969- )
(1)
Zakonnice
(1)
Temat: czas
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Bielsko-Biała (woj. śląskie ; okolice)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Włochy
(1)
Zaolzie
(1)
Gatunek
Wiersze
(4031)
Powieść obyczajowa
(3398)
Powieść
(3119)
Opowiadania i nowele
(1372)
Kryminał
(991)
Przepisy kulinarne
(65)
Thriller
(844)
Powieść polska
(710)
Powieść amerykańska
(673)
Powieść historyczna
(565)
Bajki i baśnie
(544)
Romans
(543)
Audiobooki
(533)
Poradnik
(411)
Fantasy
(360)
Powieść angielska
(337)
Fraszki
(321)
Saga rodzinna
(307)
Pamiętniki i wspomnienia
(290)
Reportaż
(270)
Dokumenty dźwiękowe
(262)
Biografia
(244)
Powieść psychologiczna
(242)
Opracowanie
(210)
Publikacja bogato ilustrowana
(208)
Sensacja
(204)
Przypowieść
(200)
Powieść przygodowa
(186)
Pieśń
(181)
Powieść biograficzna
(146)
Powieść kryminalna
(141)
Fantastyka
(130)
Powieść dla młodzieży
(125)
Opowiadanie dziecięce polskie
(122)
Broszura
(116)
Biografie
(110)
Wywiad dziennikarski
(105)
Komedia
(95)
Powieść erotyczna
(94)
Opowiadanie dla dzieci
(92)
Pamiętniki polskie
(92)
Tragedia
(88)
Powieść niemiecka
(85)
Treny
(85)
Powieść fantastyczna
(84)
Esej
(83)
Publicystyka
(83)
Romans historyczny
(82)
Antologia
(78)
Książka obrazkowa
(76)
Poemat
(73)
Relacja z podróży
(70)
Sonety
(69)
Powieść francuska
(68)
Książka kucharska
(59)
Poradniki
(58)
Felieton
(53)
Rozprawa
(53)
Wywiady
(53)
Wydawnictwa popularne
(51)
Powieść grozy
(50)
Reportaż polski
(49)
Powieść dla dzieci
(48)
Powieść szwedzka
(48)
Ballada
(47)
Literatura polska
(47)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(47)
powieść obyczajowa
(47)
Poezja polska
(45)
Publicystyka polska
(45)
Publikacje dla dzieci
(45)
Horror
(44)
Science fiction
(44)
powieść dla dzieci i młodzieży
(44)
Psalmy
(43)
Opowiadanie dziecięce belgijskie
(42)
Książki dla małych dzieci
(40)
Literatura podróżnicza polska
(39)
Literatura dla dzieci
(37)
Antologie
(36)
Powieść sensacyjna
(34)
Encyklopedia
(32)
Film polski
(31)
Autobiografia
(30)
Komiks
(29)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(28)
Powieść australijska
(28)
Wiersz sylabotoniczny
(28)
Opowiadanie polskie
(27)
Powieść dziecięca polska
(27)
Rozważania i rozmyślania religijne
(27)
Dramat polski
(26)
Powieść młodzieżowa polska
(26)
Powieść irlandzka
(25)
Powieść włoska
(25)
Satyra
(25)
Wywiad rzeka
(25)
Monografia
(24)
Pamiętniki
(24)
powieść historyczna
(24)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(35)
Medycyna i zdrowie
(13)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Historia
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Podróże i turystyka
(1)
65 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jestem z Was, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście piękne zaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy Gruzji Marcin Meller Ta książka zaczęła się od pewnego spotkania. Można powiedzieć, że jest efektem przyjaźni i znajomości, jak wszystko w Gruzji, stolicy światowego nepotyzmu. Gruziński smak to książka reportersko-kulinarna, dzięki której można poznać Gruzję od środka, popatrzeć oczami jej mieszkańców oraz dwojga podróżujących po niej artystów. Książka, w której można znaleźć przepisy na przepyszne dania oraz opisy miejsc, do których nie trafilibyście z przewodnika. Wreszcie to książka o ludziach, ich unikalnym guście i o ich talerzach, tak bardzo zróżnicowanych, jak ten naród. Radek Polak i Vaho Babunashvilli spotkali się w 2006 roku na jednej z imprez w Tbilisi, oczywiście przy stole. W Gruzji to częsta sytuacja, jak również ta, że najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i celebrowaniu, zatem pomysł, żeby o ludziach i kraju opowiedzieć z perspektywy talerza, można powiedzieć, że leżał właściwie na stole. Powstała pasjonująca opowieść o ludziach, miejscach, o jedzeniu, okraszona smakowitymi anegdotami, przepisami i pięknymi zdjęciami Radka Polaka.Vaho Babunashvilli to muzyk i twórca, w Gruzji ceniony i powszechnie znany. Vaho to również kucharz, szef, który z wrażliwością muzyka podchodzi do gotowania. Jest też znawcą i badaczem kuchni gruzińskiej.Radek Polak to fotograf, portrecista współpracujący z najlepszymi polskimi magazynami, podróżnik i gruzinofil. Odkąd pół roku przemieszkał w Gruzji, wraca tam co chwilę i realizuje kolejne dokumentalne projekty fotograficzne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kuchnia polska to jest to! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich. W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów, ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami!" Kasia Bosacka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
Ilustracje kolorowe na wyklejkach.
Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. “Cuda w kuchni” to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek.
„Cuda w kuchni” to książka oparta na autentycznych przeżyciach mojej dużej rodziny, okraszona zdjęciami z naszych własnych telefonów. Z kreatywnymi przepisami na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: w lesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na przygotowywanie jadalnych prezentów, pielęgnację ziół, domowe kosmetyki i ekologiczne środki czystości. [Opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce znajduje się ponad 70 przepisów na produkty, dania i napoje, które pojawiły się w kultowym programie „Wiem co jem”. Bez konserwantów i masy chemicznych dodatków: łatwe w przygotowaniu, dostępne i pyszne! [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W rodzinnej kuchni / [Jola Caputa, Grzegorz Caputa, Sylwia Witorzeńć]. - Warszawa : Wydawnictwo Edipresse Polska, copyright 2019. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia)
Znana blogerka tym razem prezentuje przepisy przygotowane z synem i córką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia)
Autorem przepisów jest Jolanta Caputa, autorka bloga Przepisy Joli.
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” i „W rodzinnej kuchni” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa zebrała przepisy, które cieszą się największą popularnością wśród jej fanów. The best of „Przepisy Joli” jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie to książka , która powstała na podstawie cyklu prowadzonego w Dzień Dobry TVN przez Agnieszkę Cegielską Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana - to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie 2 / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Wydawnictwo Burda Publishing Polska, copyright 2018. - 231, [17] stron : fotografie ; 22 cm.
Na książce błędnie przypisany ISBN.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie i ziołowo : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Słowne, copyright 2021. - 168, [8] stron : fotografie ; 22 cm.
Agnieszka Cegielska to znana propagatorka naturalnego stylu życia, autorka bestsellerów z cyklu „Naturalnie”. Tym razem przygotowała 60 przepisów na pyszne ziołowe potrawy, które wzmocnią Twój organizm i polepszą nastrój, a jednocześnie pomogą Ci odnowić kontakt z naturalnym rytmem ciała. Znajdziesz tu przepisy na pobudzające poranne koktajle, smakowite, krzepiące zupy i lekkie dania, które pozwolą Ci się wyciszyć przed nocnym odpoczynkiem. Dzięki sile naturalnych składników i zawartych w przepisach ziół nauczysz się, jak żyć w zgodzie z sygnałami płynącymi z Twojego wnętrza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Wydawnictwo Burda Publishing Polska, copyright 2019. - 210, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników. Po bestsellerowych Naturalnie i Naturalnie 2 nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska - propagatorka naturalnego stylu życia -przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć? [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sprytne gotowanie / Szymon Czerwiński. - Warszawa : Wydawnictwo Harde, 2019. - 239, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: Książka zawiera interaktywne strony.
Szymon Czerwiński w swoich przepisach umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością. W tej książce każdy znajdzie coś dla siebie, są tu dania, które pamiętamy z rodzinnego domu i nowe, modne przepisy z całego świata. Gotowanie ułatwią sprytne rady Szymona, dzięki którym poznacie sprawdzone kuchenne triki. Szymon Czerwiński, finalista V edycji programu Master Chef. Podstawowe założenie jego kuchni to: Powszechna dostępność składników (oferta sieciowych dyskontów), prostota wykonania dań, bez wyszukanych technik czy umiejętności, lub sprzętu, możliwość korzystania z półproduktów lub tzw. „gotowców”, szybkość wykonania potraw, funkcjonalność i użyteczność prezentowanych przepisów - aspekt ekonomiczny, wykorzystanie pozostałości, porady i ciekawostki w rodzaju tip & tricks, swobodny i naturalny sposób prezentacji potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. POL. (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. POL. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedr. fotooffs., oryg.: Warszawa: nakł. Stowarzyszenia Pracowników Księgarskich, 1927. - Wyd. 3.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowa apteka Siostry Marii to książka inna niż wszystkie. Zawiera wiele sprawdzonych sposobów na łagodzenie i leczenie różnych dolegliwości i chorób, a także szereg porad kosmetycznych. Wszystkie przepisy zawierają tylko naturalne składniki i wykorzystują leczniczą moc ziół, warzyw i owoców. To prawdziwa skarbnica wiedzy o leczeniu naturalnymi sposobami przekazywana z pokolenia na pokolenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
"Z warzyw można zrobić wszystko" – właśnie tak! I mamy na to 100 dowodów w postaci sprawdzonych przepisów na znakomite dania główne, ciasta, desery, przetwory i inne specjały. Zgodnie z najnowszymi trendami dietetycznymi to warzywa powinny zajmować najważniejsze miejsce w naszym menu, gdyż są pełne wartości odżywczych, zapobiegają chorobom i mają niewielką kaloryczność. Wobec tak wielu korzyści zdrowotnych płynących z ich spożywania czas zmienić swoje przyzwyczajenia – na warzywne!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Syropy lecznicze : domowe, skuteczne, bezpieczne / Wanda Jackowska. - Warszawa : Buchmann, 2019. - 172 [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Na zaziębienie, kaszel, chrypkę i katar, na ból głowy i bezsenność, na rozgrzanie, gdy przemarznierz, na wzmocnienie odporności po długiej zimie... Nie warto od razu biec po apteczne suplementy diety albo pigułki. Lepiej sięgnąć po środki naturalne - skuteczne, a nieinwazyjne, takie jak domowe syropy lecznicze. [...]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Gazety Wyborczej)
Jak wykształcić właściwe nawyki żywieniowe u dzieci? Autorki radzą rodzicom jak zdrowo wychować dzieci i uchronić je przed chorobliwą otyłością. Zdecydowana większość rodziców traktuje słodycze jak nagrodę. Mówią: zjedz ładnie obiad, to dostaniesz mambę. To duży błąd! To by było właściwe kształtowanie nawyków żywieniowych - po obiedzie ruch, a nie po obiedzie dalszej jedzenie i to kaloryczne. Jeśli rodzic uczy dziecko, ze słodycze to nagroda, trudno się dziwić, że potem dorosła osoba gdy chce się pocieszyć, sięga po czekoladę. Jeśli chcemy dziecko uchronić przed naszymi problemami ze słodkościami, przerwijmy to błędne koło. Nawyki żywieniowe kształtują się w dzieciństwie do ok. 10 roku życia, ale dziecko najwięcej ich chłonie do trzecich urodzin. Potem zmiana nawyków staje się trudniejsza. Jeśli chcemy dziecko wychować zdrowo i wpoić mu właściwe nawyki warto zacząć od samego początku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 1
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Książki Edipresse)
(Ranczo Wilkowyje)
Kazimiera Solejuk z „Rancza” zdradza przepisy na najlepsze pierogi na świecie! Ty też możesz je zrobić! Słynna wilkowyjska gospodyni, Kazimiera Solejuk z serialu „Ranczo”, w której postać wciela się popularna aktorka Katarzyna Żak, prezentuje pomysły na jedno z ulubionych dań Polaków: pierogi. Uzupełnia je o przepisy na kopytka, pyzy czy knedle. To wszystko sprawia, że książka „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej” stanowi podwójną przyjemność zarówno dla smakoszy, jak i telewidzów. Tytuł ukazał się 23 listopada nakładem Edipresse Książki. Książkę „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej” otwiera podstawowy przepis na ciasto na pierogi, w wersji z jajkiem i bez. Następnie Solejukowa dodaje przeróżne składniki, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Proponuje pierogi w różnych odsłonach: słodkiej i słonej, gotowanej, smażonej i pieczonej, tradycyjnej i nowoczesnej. Okazuje się, że pierogi mogą zadowolić każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Na miłośników klasycznych smaków czekają propozycje na pierogi z mięsem, kapustą, ruskie, z serem czy jagodami. Nie zabrakło także pierogów w bardziej nowoczesnej wersji: np. z serem typu feta i szpinakiem, kaszą kukurydzianą i serem, marmoladą, fasolą i parmezanem, z dynią, a nawet z kapustą i śliwkami. Pierogi wpisały się tak głęboko w tradycję kulinarną, że można je również przyrządzać w odmianach regionalnych, np. po ormiańsku, galicyjsku, litewsku czy starorusku. Wegetarianie także znajdą coś dla siebie, np. pierogi z soczewicą czy grzybami. W drugiej części książki można znaleźć 20 oryginalnych i prostych pomysłów na gotowe dania z zamrażarki. Do gotowych pierogów z mięsem pasować będzie sos paprykowo-czosnkowy, do pierogów z serem można przygotować sos karmelowy z migdałami, a do pierogów z jagodami – sos toffi z jagodami i syropem klonowym. Nie zabrakło także pomysłów na uszka z mięsem z sosem ze świeżej cukinii i kurek, knedle z truskawkami z sosem anyżowo-karmelowym czy kopytka ze szpinakiem i czosnkiem. Wszystkie przedstawione w książce przepisy są krótkie, przystępnie napisane, opatrzone listą niezbędnych składników, opisem przygotowania krok po kroku oraz fotografią z propozycją dekoracji i podania potrawy. Pierogi goszczą w polskiej kuchni od wielu stuleci, choć znane są nie tylko nad Wisłą. To pyszne mączne danie, pod angielską nazwą dumplings, cieszy się międzynarodową sławą. Pierożki występują w kuchni słowackiej, litewskiej, rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej, chińskiej, japońskiej i włoskiej. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt. Dziś jedzą je wszyscy przy każdej okazji. Można je znaleźć w menu wykwintnych restauracji i w przydrożnych barach. Królują podczas rodzinnych obiadów i na imprezach. Książka „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej” to lektura obowiązkowa wszystkich amatorów zarówno gotowania, jak i jedzenia pierogów oraz innych mącznych dań, takich jak knedle, pyzy czy kluski śląskie. To także propozycja dla miłośników popularnego serialu „Ranczo” (TVP) i Katarzyny Żak w brawurowej roli gospodyni Kazimiery Solejukowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej