Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Biblioteka Główna
(6)
Autor
Bosacka Katarzyna
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janikowska Anna
(1)
Juszkiewicz Aleksandra
(1)
Ochman Paweł
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Powieść amerykańska
(2699)
Kobieta
(1864)
Powieść dla młodzieży
(1725)
Powieść polska
(1604)
Powieść angielska
(1342)
Kuchnia polska
(-)
Miłość
(940)
Powieść dla dzieci
(926)
Rodzina
(886)
Tajemnica
(867)
Relacje międzyludzkie
(841)
Bajka
(784)
Przyjaźń
(733)
Literatura dla dzieci
(563)
Trudne sytuacje życiowe
(530)
Zabójstwo
(474)
Śledztwo i dochodzenie
(448)
Małżeństwo
(369)
Sekrety rodzinne
(365)
II wojna światowa (1939-1945)
(352)
Poezja polska
(338)
Opowiadanie dla dzieci
(322)
Wybory życiowe
(318)
Przepisy kulinarne
(312)
Kryminał
(310)
Powieść francuska
(309)
Zwierzęta
(308)
Rodzeństwo
(305)
Uczucia
(302)
Relacja romantyczna
(298)
Policjanci
(297)
Romans
(297)
Thriller
(272)
Powieść sensacyjna
(268)
Dzieci
(266)
Powieść historyczna
(266)
Literatura polska
(259)
Życie codzienne
(248)
Osoby zaginione
(244)
Powieść obyczajowa
(235)
Nastolatki
(231)
Boże Narodzenie
(229)
Fantastyka
(226)
Powieść niemiecka
(219)
Magia
(209)
Matki i córki
(209)
Podróże
(209)
Polska
(206)
Żydzi
(187)
Dziennikarze
(183)
Dziewczęta
(175)
Encyklopedia
(174)
Opowiadania dla dzieci
(165)
Poezja dla dzieci
(160)
Przestępczość zorganizowana
(158)
Psychologia
(155)
Fantasy
(154)
Arystokracja
(153)
Uprowadzenie
(149)
Poszukiwania zaginionych
(146)
Pamiętniki polskie
(136)
Wakacje
(136)
Zemsta
(132)
Seryjni zabójcy
(131)
Ludzie a zwierzęta
(130)
Pisarze
(130)
Biografia
(129)
Powieść przygodowa dla dzieci
(129)
Marzenia
(127)
Ojcowie i córki
(125)
Aktorzy polscy
(124)
Powieść polska dla młodzieży
(124)
Romans historyczny
(124)
Prywatni detektywi
(123)
Psy
(121)
Wsie
(117)
Lekarze
(116)
Zdrada
(116)
Opowiadanie polskie
(115)
Opracowania literackie
(114)
Powieść rosyjska
(114)
Dziadkowie i wnuki
(113)
Słownik
(111)
Historia
(109)
Język polski
(109)
Mężczyzna
(109)
Poezja
(109)
Zakochanie
(109)
Pisarze polscy
(108)
Powieść irlandzka
(105)
Medycyna
(103)
Samotność
(102)
PRL
(101)
Władcy
(101)
Śmierć
(98)
Baśń
(96)
Polacy za granicą
(96)
Szczęście
(95)
Wychowanie
(95)
Samorealizacja
(93)
Chłopcy
(91)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
Ilustracje kolorowe na wyklejkach.
Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. “Cuda w kuchni” to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek.
„Cuda w kuchni” to książka oparta na autentycznych przeżyciach mojej dużej rodziny, okraszona zdjęciami z naszych własnych telefonów. Z kreatywnymi przepisami na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: w lesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na przygotowywanie jadalnych prezentów, pielęgnację ziół, domowe kosmetyki i ekologiczne środki czystości. [Opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka zaczerpnęła przepisy, anegdoty i opowieści rodzinne z trzech wcześniejszych publikacji: "Gawędy o przyjęciach" (1975), "Z moim ojcem o jedzeniu" (pierwsze wydanie z 1980 roku), "Gawędy o jedzeniu" (2009).
Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po pierwsze tradycja / Aleksandra Juszkiewicz. - Warszawa : Wydawnictwo Burda Media Polska, copyright 2020. - 193, [6] stron : fotografie ; 27 cm.
Na okładce : Książka zwyciężczyni MasterChef sezon 9.
Opowieść kulinarna zwyciężczyni dziewiątej edycji programu MasterChef. "Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji... Chciałam zaakcentować moją przynależność do jednego z najpiękniejszych miejsc w Europie – Warmii i Mazur. Dlatego właśnie znajdziecie w tej książce wiele przysmaków z tego regionu". Zdaniem Aleksandry Juszkiewicz, nie trzeba sięgać po egzotyczne produkty, aby stworzyć potrawę doskonałą. Wystarczy bogactwo rodzimych pól, lasów i jezior. Wśród propozycji pojawiają się więc takie rarytasy, jak: leśne grzyby z proziakami, żeberka z leszcza, farszynki, plińce czy słodkie makowniki. Przepisy są nieskomplikowane, a składniki łatwo dostępne. Ola wiele tradycyjnych dań wzbogaciła autorską nowoczesną nutą. Warto spróbować tej wersji kuchni Warmii i Mazur i przekonać się, jakie bogactwo smaków kryje jeden z najpiękniejszych regionów naszego kraju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych. Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnię naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: nowe przepisy, polskie smaki.
Siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów, tym razem sięgnęła do tradycyjnych przepisów z różnych regionów geograficznych Polski. Oprócz potraw wracających na nasze stoły, Czytelnik znajdzie tu dania, które od pewnego czasu goszczą w naszych domach rzadziej. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to tylko kilka potraw z ponad stu zamieszczonych w tej książce. Podstawą kuchni proponowanej w tej książce są: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób i ryby. Dzięki przepisom siostry Anastazji tworzą niepowtarzalne smaki. Miłośnicy domowych wypieków oprócz tradycyjnych ciast znajdą tu również przepisy na doskonały chleb.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej