Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(88)
Forma i typ
Książki
(88)
Poradniki i przewodniki
(75)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(67)
wypożyczone
(14)
nieokreślona
(9)
Placówka
Biblioteka Główna
(87)
Filia nr 1
(2)
Autor
Cegielska Agnieszka (1979- )
(4)
Makarowska Magdalena
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Ovsyankina Svetlana
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Bareła Malwina
(2)
Dajka Krystyna
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Mosley Michael (1957- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Ullenka
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Bailey Clare
(1)
Bator Jakub
(1)
Bator Julita
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brodziak Joanna (1973- )
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Caputa Jola
(1)
Caputa Jolanta
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Czerwiński Szymon
(1)
Danielak Filip
(1)
Dowbor Katarzyna (1959- )
(1)
Dushar Marianna
(1)
Fisch Jen
(1)
Forsyth Mark. Autor
(1)
Gratkowski Igor
(1)
Greenberg Lisa
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Hikiert Anna
(1)
Homolka Gina
(1)
Hołuszko Magdalena
(1)
Hyży Karolina
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Juszkiewicz Aleksandra
(1)
Jędrzejczyk Joanna
(1)
Kiros Tessa
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Korkosz Michał
(1)
Korombel Paweł (1952- )
(1)
Kotyńska Katarzyna (1973- )
(1)
Kuroń Aneta
(1)
Kuroń Jan
(1)
Lis Hanna (1970- )
(1)
Lylo Igor
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Marcinkowska Karolina
(1)
Maszkowska Natalia
(1)
Małagowska Joanna
(1)
Molik Marcin
(1)
Moore Jimmy
(1)
Nagat Małgorzata
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Nowak Krystian (pisarz)
(1)
Ochman Paweł
(1)
Pan Buk
(1)
Pani Bukowa
(1)
Paszkowski Jan
(1)
Polan Andrzej
(1)
Pruszyńska Karolina
(1)
Płaczek Paweł (1983- )
(1)
Rusin Sławomir
(1)
Różański Robert
(1)
Sala Felicita (1981- )
(1)
Samborska Małgorzata (tłumacz)
(1)
Sapała Marta (1974- )
(1)
Sarah Joe
(1)
Sawicka-Danielak Marta
(1)
Skipper Joy
(1)
Smith Lindsey
(1)
Sobczyk-Pająk Joanna
(1)
Sosso Julien
(1)
Stankiewicz Agata (blogerka)
(1)
Starmach Anna
(1)
Stolarczyk Agnieszka
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szewczyk-Gratkowska Beata
(1)
Szlaski Przemysław
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Tallar Grażyna (1951- )
(1)
Touros Michail
(1)
Vogel Leanne (1986- )
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Wellman Krzysztof
(1)
Westman Eric C
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wiśniewska Bogumiła
(1)
Woźniak Grażyna
(1)
Wójcik Wioleta
(1)
Wójcik Wioleta (kulinaria)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(44)
2010 - 2019
(43)
Okres powstania dzieła
2001-
(85)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(88)
Język
polski
(88)
Odbiorca
Dorośli
(4)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Chorzy
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(14)
Temat
Zdrowe odżywianie
(21)
Potrawy dietetyczne
(10)
Potrawy
(8)
Ciasta
(7)
Gotowanie
(6)
Kuchnia wegańska
(6)
Dietetyka
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Kuchnia wegetariańska
(5)
Kulinaria
(5)
Leczenie dietą
(5)
Zdrowe żywienie
(5)
Desery
(4)
Kucharstwo
(4)
Kuchnia polska
(4)
Obiad
(4)
Zupy
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(3)
Insulinooporność
(3)
Kultura stołu
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Weganizm
(3)
Zero Waste
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywność
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Cukrzycy
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kolacja
(2)
Owoce
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Sen
(2)
Słodycze
(2)
Warzywa
(2)
Zaburzenia snu
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Śniadanie
(2)
Życie codzienne
(2)
Agroturystyka
(1)
Aktorzy
(1)
Alkoholizm
(1)
Atrakcyjność fizyczna
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Bezsenność
(1)
Boscy (rodzina fikcyjna)
(1)
Brodzik, Joanna (1973- )
(1)
Celebryci
(1)
Chleb
(1)
Cholesterol
(1)
Choroba
(1)
Choroby stawów
(1)
Córki Bożej Miłości
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dieta
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dowbor, Krystyna
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Dziennikarze
(1)
Emocje
(1)
Fast food
(1)
Freeganizm
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodynie domowe
(1)
Higiena snu
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Jakość żywności
(1)
Jelita
(1)
Kebab
(1)
Koktajle
(1)
Kolacje
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura dworska
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Medycyna ludowa
(1)
Menopauza
(1)
Mosley, Michael (1957- )
(1)
Motywacja
(1)
Młodość
(1)
Nadużywanie alkoholu
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Nalewki
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(3)
1801-1900
(2)
1989-2000
(2)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Bielsko-Biała (woj. śląskie ; okolice)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Włochy
(1)
Zaolzie
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(52)
Publikacja bogato ilustrowana
(39)
Przepisy kulinarne
(35)
Poradnik
(32)
Opracowanie
(3)
Biografia
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Reportaż
(2)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(622)
Socjologia i społeczeństwo
(236)
Medycyna i zdrowie
(190)
Psychologia
(190)
Kultura i sztuka
(137)
Kulinaria
(88)
Religia i duchowość
(125)
Rozwój osobisty
(117)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(101)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(98)
Podróże i turystyka
(92)
Edukacja i pedagogika
(78)
Biologia
(66)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(62)
Kultura fizyczna i sport
(55)
Etnologia i antropologia kulturowa
(52)
Literaturoznawstwo
(50)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(45)
Hobby i czas wolny
(43)
Styl życia, moda i uroda
(43)
Dom i ogród
(21)
Geografia i nauki o Ziemi
(18)
Filozofia i etyka
(15)
Praca, kariera, pieniądze
(15)
Fizyka i astronomia
(14)
Media i komunikacja społeczna
(13)
Ochrona środowiska
(13)
Inżynieria i technika
(12)
Językoznawstwo
(11)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(10)
Informatyka i technologie informacyjne
(9)
Nauka i badania
(9)
Transport i logistyka
(8)
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Architektura i budownictwo
(5)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(4)
Matematyka
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
Archeologia
(1)
Bibliotekoznawstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Chemia
(1)
Medycyna
(1)
Styl życia moda i uroda
(1)
88 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
„Dieta mądrych jelit” to wartościowa książka autorstwa dr Clare Bailey i dietetyczki Joy Skipper, który stanowi uzupełnienie bestsellerowej publikacji „Jelita wiedzą lepiej” dr. Michaela Mosleya. Poradnik ten zawiera aż 150 fantastycznych przepisów dla pyszne i zdrowe posiłki, które wesprą Twój organizm i, co najważniejsze – pozytywnie wpłyną na pracę Twoich jelit! Po ogromnym sukcesie książki Michaela Mosleya, „Jelita wiedzą lepiej”, opisującej rolę jelit w utrzymaniu organizmu w dobrej formie, zasady ich działania oraz sposoby na jego poprawę, nadszedł czas, by kontynuować podjęte w niej tematy w kolejnej publikacji. Tym razem pałeczkę przejęły dr Clare Bailey, prywatnie żona dr. Mosleya, oraz Joy Skipper, doświadczona dietetyczka i konsultantka żywieniowa. Wspólnie opracowały „Dietę mądrych jelit” – książkę, dzięki której wszelkie wskazówki opisane wcześniej przez dr. Mosleya dużo łatwiej będzie wprowadzić w życie. „Dieta mądrych jelit” to aż 150 przepisów na śniadania, dania główne, zupy, sałatki oraz kiszonki. Wszystkie zostały opracowane w taki sposób, że za ich spożywanie Twoje jelita naprawdę Ci podziękują! Oprócz tego, autorki uzupełniły swoją publikację o dodatkowe informacje na temat pokarmów wpływających zbawiennie na pracę jelit, racjonalnego planowania posiłków, formowania odpowiednich nawyków żywieniowych, zgodnych z dietą dr. Mosleya, a także o tym, jak możesz pomóc jelitom zregenerować się i uzdrowić swoje ciało od środka. Nie ma znaczenia, czy zmagasz się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – zespołem jelita drażliwego czy nietolerancjami pokarmowymi – czy też jesteś zupełnie zdrowy, ale po prostu chcesz świadomie zadbać o swój organizm. Książka „Dieta mądrych jelit” pomoże Ci lepiej poznać swoją florę jelitową, odpowiednio o nią dbać, a w konsekwencji – poprawić swój stan zdrowia i samopoczucie! [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : fit bento / Malwina Bareła. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2021 . - 302, [1] strona : ilustracje; 24 cm.
Na grzbiecie numer tomu: 3.
Dietetyczna odsłona bestsellerowych lunchboxów! Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii – każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze. Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia Smaku" i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami! Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz – smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Bez cukru, bez glutenu, bez problemu. Autorka bestsellera "Zamień chemię na jedzenie" - 200 tysięcy sprzedanych egzemplarzy.
Najbardziej energetyczna książka roku!
Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
Ilustracje kolorowe na wyklejkach.
Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. “Cuda w kuchni” to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek.
„Cuda w kuchni” to książka oparta na autentycznych przeżyciach mojej dużej rodziny, okraszona zdjęciami z naszych własnych telefonów. Z kreatywnymi przepisami na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: w lesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na przygotowywanie jadalnych prezentów, pielęgnację ziół, domowe kosmetyki i ekologiczne środki czystości. [Opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia)
Autorem przepisów jest Jolanta Caputa, autorka bloga Przepisy Joli.
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” i „W rodzinnej kuchni” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa zebrała przepisy, które cieszą się największą popularnością wśród jej fanów. The best of „Przepisy Joli” jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie to książka , która powstała na podstawie cyklu prowadzonego w Dzień Dobry TVN przez Agnieszkę Cegielską Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana - to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie 2 / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Wydawnictwo Burda Publishing Polska, copyright 2018. - 231, [17] stron : fotografie ; 22 cm.
Na książce błędnie przypisany ISBN.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie i ziołowo : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Słowne, copyright 2021. - 168, [8] stron : fotografie ; 22 cm.
Agnieszka Cegielska to znana propagatorka naturalnego stylu życia, autorka bestsellerów z cyklu „Naturalnie”. Tym razem przygotowała 60 przepisów na pyszne ziołowe potrawy, które wzmocnią Twój organizm i polepszą nastrój, a jednocześnie pomogą Ci odnowić kontakt z naturalnym rytmem ciała. Znajdziesz tu przepisy na pobudzające poranne koktajle, smakowite, krzepiące zupy i lekkie dania, które pozwolą Ci się wyciszyć przed nocnym odpoczynkiem. Dzięki sile naturalnych składników i zawartych w przepisach ziół nauczysz się, jak żyć w zgodzie z sygnałami płynącymi z Twojego wnętrza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Wydawnictwo Burda Publishing Polska, copyright 2019. - 210, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników. Po bestsellerowych Naturalnie i Naturalnie 2 nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska - propagatorka naturalnego stylu życia -przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć? [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sprytne gotowanie / Szymon Czerwiński. - Warszawa : Wydawnictwo Harde, 2019. - 239, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: Książka zawiera interaktywne strony.
Szymon Czerwiński w swoich przepisach umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością. W tej książce każdy znajdzie coś dla siebie, są tu dania, które pamiętamy z rodzinnego domu i nowe, modne przepisy z całego świata. Gotowanie ułatwią sprytne rady Szymona, dzięki którym poznacie sprawdzone kuchenne triki. Szymon Czerwiński, finalista V edycji programu Master Chef. Podstawowe założenie jego kuchni to: Powszechna dostępność składników (oferta sieciowych dyskontów), prostota wykonania dań, bez wyszukanych technik czy umiejętności, lub sprzętu, możliwość korzystania z półproduktów lub tzw. „gotowców”, szybkość wykonania potraw, funkcjonalność i użyteczność prezentowanych przepisów - aspekt ekonomiczny, wykorzystanie pozostałości, porady i ciekawostki w rodzaju tip & tricks, swobodny i naturalny sposób prezentacji potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla zdrowia : chleby i pasty do chleba, śniadania, kolacje / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2019. - 155, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Jak utrzymać efekty postu Daniela, przepisy diety pełnowartościowej, zasady zdrowego gotowania, planowania posiłków.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Dla tych, którzy stosowali Post Daniela. Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, tym razem odpowiada na pytanie, które codziennie sobie zadajemy - co przygotować na śniadanie lub kolację, aby było zdrowo, a przygotowanie posiłku nie zajęło zbyt wiele czasu? Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Znajdziesz w niej przepisy na: pachnące i chrupiące chleby: na zakwasie, drożdżach, bezglutenowe, sycące śniadania i odżywcze drugie śniadania, lekkostrawne i urozmaicone kolacje. Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek - plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni! Z Dietą dla zdrowia utrzymasz efekty Postu Daniela przez całe życie. "Dieta dla zdrowia jest przeznaczona absolutnie dla każdego: dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Można ją stosować przez całe życie. Jest pyszna, łatwa w stosowaniu. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla zdrowia : zupy, drugie dania, desery, koktajle / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2019. - 157, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Jak utrzymać efekty postu Daniela, pełnowartościowe posiłki z warzywami, zdrowe desery, sprawdzone porady.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Dla tych, którzy stosowali Post Daniela. Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego "Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®", przedstawia przepisy na zupy, drugie dania, desery, koktajle, dzięki którym nie wrócisz do poprzedniej wagi i nauczysz się zdrowych nawyków żywieniowych. Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Znajdziesz w niej przepisy na: aromatyczne zupy, odżywcze drugie dania, zdrowe desery i orzeźwiające koktajle. Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek - plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Apetyt na życie / Katarzyna Dowbor. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2019. - 251, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Poznaj fascynującą opowieść dojrzałej kobiety o cieple domowego ogniska, przeciwnościach losu oraz poszukiwaniu szczęścia i miłości. Opowieść, w której każde pokolenie kobiet znajdzie coś dla siebie. Katarzyna Dowbor, ikona polskiej telewizji, otwiera przed czytelniczkami drzwi do swojej prywatnej posiadłości. Oprowadza nas po zakamarkach swojego życia, jednocześnie dzieląc się sprawdzonymi poradami i patentami, dzięki którym będziemy mogły z uśmiechem na ustach celebrować każdy dzień. Udowadnia, że przekroczenie magicznej granicy pięćdziesięciu lat to nie koniec świata, a początek nowego, fascynującego rozdziału w życiu każdej kobiety. Katarzyna Dowbor zręcznie przeplata porady historiami ze swojej codzienności. Z Apetytu na życie dowiesz się, jak zbudować trwałe relacje rodzinne, stworzyć codzienne rytuały oraz jak poradzić sobie w trudnych sytuacjach życiowych. Poznasz sprawdzone sposoby i patenty, dzięki którym odnowisz stare meble i ugotujesz pyszną kolację dla znajomych. Uzyskasz również praktyczne wskazówki, jak stworzyć i zadbać o przydomowy ogród. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
Tak smakuje Lwów! Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie! Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The easy 5-ingredient ketogenic diet cookbok" 2018.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: A short history of drunkenness.
Lekki styl, barwne anegdoty, zaskakujące fakty i całkiem spore procenty… angielskiego humoru. Jak pili starożytni? Czy Wikingowie walczyli na trzeźwo? Czy największe polityczne decyzje były podejmowane przez pijanych? Tego i wielu innych rzeczy dowiemy się z tej książki. Brytyjski autor w zabawny i lekki sposób snuje opowieść o romansie ludzkości z alkoholem od czasów najwcześniejszych aż po współczesność. Ludzkość, przekonuje, nie zaszłaby tak daleko, gdyby nie piła. Alkohol towarzyszy nam od początku. Był rozweselaczem, oznaką statusu, ważnym elementem wielu religii, pomagał nawiązywać kontakt z przodkami, powodował waśnie i pomagał dojść do porozumienia, był lekarstwem a także substancją zakazaną… "Ludzkość pije od swych prapoczątków, co autor bez problemu udowadnia. A że pisze o tym lekko i perliście, rzecz czyta się równie ochoczo, jak wychyla kielichy szampana. Bez dwóch zdań to dzieło ożywcze niczym pierwszy wieczorny dżin z tonikiem, mądre jak kieliszek burgunda i klarowne niczym szklaneczka pilznera." Robert Makłowicz, dziennikarz, pisarz, podróżnik, krytyk kulinarny "Pierwsza oficjalna biografia alkoholu. Książka dowodzi, że wszyscy pijemy. Pijesz, bo taki twój los. Nie dlatego, że jesteś człowiekiem, bo inne zwierzęta też potrafią narąbać się w pień. Z tą jednak różnicą, że ich z baru nikt na zbity pysk nie wywala. Po tej lekturze jestem przekonany, że świat bez alkoholu wyglądałby zupełnie inaczej. A teraz proszę wybaczyć, idę sobie golnąć." Robert Motyka, satyryk, kabareciarz, współzałożyciel grupy Paranienormalni "Książek nie czytam, ale taką to bym może kupił w prezencie szwagrowi. Szwagrowi inteligentowi." Robert M., bezrobotny mieszkaniec Radomia źródło opisu: https://publicat.pl/wydawnictwo-dolnoslaskie/ofert...(?) źródło okładki: https://publicat.pl/wydawnictwo-dolnoslaskie/ofert...»
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cudne manowce : wszystko, co w Polsce najlepsze / Magda Grzebyk. - Warszawa : Wydawnictwo Edipresse Kolekcje, copyright 2019. - 223, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Przebojowy blog, Krytyka Kulinarna.
Autorka jednego z najpopularniejszych blogów w Polsce "Krytyka Kulinarna", charyzmatyczna Magda Grzebyk, odkrywa wszystkie karty, a podąża za nią niemal 400 tysięcy czytelników bloga i 170 tysięcy fanów na FB – wszyscy wymagający i chętni, by podróżować, jeść i cieszyć się życiem. Oto książka o miejscach, w które warto uciec w weekend, żeby zapomnieć o morderczym tempie. Dobrze się wyspać, pięknie wstać i zjeść śniadanie przygotowane z najlepszych, najbardziej naturalnych składników. Plus regionalne przepisy i obszerna lista lokalnych producentów. Jest tu wszystko, co w Polsce najlepsze! [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 913(438) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej