Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Poradniki i przewodniki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
nieokreślona
(3)
Placówka
Biblioteka Główna
(7)
Filia nr 1
(2)
Autor
Babunashvili Vaho
(1)
Bockenheim Krystyna
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Greenberg Lisa
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jakubowska Justyna
(1)
Kiros Tessa
(1)
Kochiashvili Zurab
(1)
Molęda Katarzyna
(1)
Polak Radek
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Różański Robert
(1)
Touros Michail
(1)
Varsimašvili Marina
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Zaprutko- Janicka Aleksandra. Autor
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(5)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
Powieść amerykańska
(2699)
Kobieta
(1864)
Powieść dla młodzieży
(1725)
Powieść polska
(1604)
Powieść angielska
(1342)
Kultura stołu
(-)
Miłość
(940)
Powieść dla dzieci
(926)
Rodzina
(886)
Tajemnica
(867)
Relacje międzyludzkie
(841)
Bajka
(784)
Przyjaźń
(733)
Literatura dla dzieci
(563)
Trudne sytuacje życiowe
(530)
Zabójstwo
(474)
Śledztwo i dochodzenie
(448)
Małżeństwo
(369)
Sekrety rodzinne
(365)
II wojna światowa (1939-1945)
(352)
Poezja polska
(338)
Opowiadanie dla dzieci
(322)
Wybory życiowe
(318)
Przepisy kulinarne
(312)
Kryminał
(310)
Powieść francuska
(309)
Zwierzęta
(308)
Rodzeństwo
(305)
Uczucia
(302)
Relacja romantyczna
(298)
Policjanci
(297)
Romans
(297)
Thriller
(272)
Powieść sensacyjna
(268)
Dzieci
(266)
Powieść historyczna
(266)
Literatura polska
(259)
Życie codzienne
(248)
Osoby zaginione
(244)
Powieść obyczajowa
(235)
Nastolatki
(231)
Boże Narodzenie
(229)
Fantastyka
(226)
Powieść niemiecka
(219)
Magia
(209)
Matki i córki
(209)
Podróże
(209)
Polska
(206)
Żydzi
(187)
Dziennikarze
(183)
Dziewczęta
(175)
Encyklopedia
(174)
Opowiadania dla dzieci
(165)
Poezja dla dzieci
(160)
Przestępczość zorganizowana
(158)
Psychologia
(155)
Fantasy
(154)
Arystokracja
(153)
Uprowadzenie
(149)
Poszukiwania zaginionych
(146)
Pamiętniki polskie
(136)
Wakacje
(136)
Zemsta
(132)
Seryjni zabójcy
(131)
Ludzie a zwierzęta
(130)
Pisarze
(130)
Biografia
(129)
Powieść przygodowa dla dzieci
(129)
Marzenia
(127)
Ojcowie i córki
(125)
Aktorzy polscy
(124)
Powieść polska dla młodzieży
(124)
Romans historyczny
(124)
Prywatni detektywi
(123)
Psy
(121)
Wsie
(117)
Lekarze
(116)
Zdrada
(116)
Opowiadanie polskie
(115)
Opracowania literackie
(114)
Powieść rosyjska
(114)
Dziadkowie i wnuki
(113)
Słownik
(111)
Historia
(109)
Język polski
(109)
Mężczyzna
(109)
Poezja
(109)
Zakochanie
(109)
Pisarze polscy
(108)
Powieść irlandzka
(105)
Medycyna
(103)
Samotność
(102)
PRL
(101)
Władcy
(101)
Śmierć
(98)
Baśń
(96)
Polacy za granicą
(96)
Szczęście
(95)
Wychowanie
(95)
Samorealizacja
(93)
Chłopcy
(91)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Szwecja
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
Esej
(1)
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki gruzińskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Reportaż polski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Historia
(3)
Kulinaria
(3)
Kultura i sztuka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jestem z Was, chłopaki, i z Waszego dzieła dumny jak diabli! Stworzyliście piękne zaproszenie na wycieczkę po zmysłach i duszy Gruzji Marcin Meller Ta książka zaczęła się od pewnego spotkania. Można powiedzieć, że jest efektem przyjaźni i znajomości, jak wszystko w Gruzji, stolicy światowego nepotyzmu. Gruziński smak to książka reportersko-kulinarna, dzięki której można poznać Gruzję od środka, popatrzeć oczami jej mieszkańców oraz dwojga podróżujących po niej artystów. Książka, w której można znaleźć przepisy na przepyszne dania oraz opisy miejsc, do których nie trafilibyście z przewodnika. Wreszcie to książka o ludziach, ich unikalnym guście i o ich talerzach, tak bardzo zróżnicowanych, jak ten naród. Radek Polak i Vaho Babunashvilli spotkali się w 2006 roku na jednej z imprez w Tbilisi, oczywiście przy stole. W Gruzji to częsta sytuacja, jak również ta, że najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i celebrowaniu, zatem pomysł, żeby o ludziach i kraju opowiedzieć z perspektywy talerza, można powiedzieć, że leżał właściwie na stole. Powstała pasjonująca opowieść o ludziach, miejscach, o jedzeniu, okraszona smakowitymi anegdotami, przepisami i pięknymi zdjęciami Radka Polaka.Vaho Babunashvilli to muzyk i twórca, w Gruzji ceniony i powszechnie znany. Vaho to również kucharz, szef, który z wrażliwością muzyka podchodzi do gotowania. Jest też znawcą i badaczem kuchni gruzińskiej.Radek Polak to fotograf, portrecista współpracujący z najlepszymi polskimi magazynami, podróżnik i gruzinofil. Odkąd pół roku przemieszkał w Gruzji, wraca tam co chwilę i realizuje kolejne dokumentalne projekty fotograficzne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(A to Polska właśnie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 94(438)::008 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Brak informacji o dostępności: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka zaczerpnęła przepisy, anegdoty i opowieści rodzinne z trzech wcześniejszych publikacji: "Gawędy o przyjęciach" (1975), "Z moim ojcem o jedzeniu" (pierwsze wydanie z 1980 roku), "Gawędy o jedzeniu" (2009).
Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak prowadzić dom po włosku? Jak delektować się życiem w toskańskim stylu? Nikt nie jest w stanie uchwycić ducha miejsca tak jak Tessa Kiros. W urzekająco kobiecej książce celebruje Włochy - kraj, który wybrała na swój dom. Rodzinne historie, inspiracje i przepisy nie tylko na pyszne dania Znajdziesz tu sycące posiłki i fantazyjne ciasta, staromodne konfitury i przetwory, a także domowe przyprawy, ziołowe oleje i zapachowe cukry. Wypróbujesz niebanalne przepisy, takie jak focaccia z truskawkami, zupa z karczocha i mięty, risotto z krewetkami, lawendą i cytryną czy pierś kurczaka w cieście z borowikami i szałwią. Tessa podpowie ci, jak wykorzystać wiedzę przekazywaną przez włoskie panie domu z pokolenia na pokolenie i jak w kilku prostych krokach zamienić dom w piękniejsze miejsce. Pokaże ci, jak wprowadzić magię do swojej kuchni oraz połączyć wszystko w smakowitą całość. [Opis pochodzi od wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 1
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dlaczego Szwedzi są najszczęśliwszym narodem w Europie? Dlaczego ogólnie dobrze im się powodzi, a nie mają w domu pralek? Czemu tak kochają kryminały? Dlaczego jedzą cukierki z solą? Katarzyna Molęda, dziennikarka i skandynawistka, Konsul RP w Sztokholmie w latach 2007-2011, rysuje ciekawy portret szwedzkiego społeczeństwa. Zagląda do szwedzkich domów, sklepów, nocnych klubów i całkiem wygodnych więzień. Stojąc w kolejkach z numerkiem w ręku, rozmawia ze szczęśliwymi staruszkami i użala się na dziećmi biegającymi bez szalików. Przysłuchuje się szwedzkim rozmowom - bez przerywania i podnoszenia głosu, odwiedza orientalne targowiska i ekskluzywne butiki. Przygląda się szwedzkiej równości i szwedzkim bogaczom, uwielbieniu dla natury i prostego życia oraz snobizmom wyszukanej kuchni. Ciekawe obserwacje i spostrzeżenia autorki pozwalają czytelnikowi zrozumieć, dlaczego Szwedzi wcale nie są depresyjnymi ponurakami i uwielbiają świętować, śpiewać oraz biegać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? [Opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość. Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi. Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi. Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej